Hu huu, onko siellä ketään? - vuosi kaiuttelua takana

Kirjoittanut: Pekka Ruuska

Kolmisentoista kuukautta on siitä kun yksinäni kasasin toimistopöytiä punaiseksi maalatussa toimistossamme Pohjoisrannassa. Perkeleitä lenteli kaikuisassa konttorissa, kun ruuvimeisseli oli hukassa ja hikeä puski. Mutta nyt on pakko todeta kulahtaneesti: kylläpä aika on mennyt lentämällä! Onneksi ei tarvitse ihmetellä mihin se on mennyt. Paljon nimittäin on ehdittykin. 

Musiikkiala on ihastellut uudelleen keksimäänsä 360 asteen liiketoimintamallia. Saman katon alla ovat silloin levy-yhtiö, musiikkikustannus ja ohjelmamyyntipalvelut. Pohjoisranta 20 C:ssä olemme kuluneen vuoden aikana menneet vielä pidemmälle. Puhuttaisiinko nyt sitten peräti 480 asteen mallista, kun mukaan on liitetty vielä äänitys- ja tuotantopalvelutkin. Omana erillisenä yrityksenään samoilla sijoilla jo 13 vuotta toiminut HIP Music Productions Oy on tullut kesän aikana yritysjärjestelyin yhä lähemmäksi Kaiun toimintoja. Niinpä laskemme "hipit", eli Hip Studioiden studiopäällikkö Teropekka Virtasen ja Kaiusta lokakuussa Hippiin siirtyneen tuottaja Ilkka Wirtasen omiksi miehiksemme, samalla kahvikoneella kun päivittäin kohdataan. Näin rajaten meitä on jo kahdeksan ihmistä rakentamassa menestystarinoita kotimaisille - ja toivottavasti jatkossa myös ulkomaisille yleisöille.

Menestystä Kaiku nimittäin lauluilleen ja artisteilleen haluaa. Ajattelemme, että laululla täytyy olla kuulija, artistilla yleisö, viestillä vastaanottaja. Ja musiikkia on tarjolla paljon, pökerryttävän paljon. On oltava tarkkana, että tulee kuulluksi. Miten sitten päästä esiin massasta? 

Kulunut vuosi on vahvistanut reseptiämme. Se kirjattiin nettisivujemme motoksi heti alussa: Kaiku lähtee laulusta. Siis vastakaiku, siis yleisöltä - reaktio, kananliha, aplodit, matka lippukassalle ja levykauppaan.

Miten syntyy hyvä laulu? Vaivannäöllä, ajattelemme me. Pian päättyvän vuoden Kaiku--tuotannoista on tässä suhteessa on erityisesti mainittava Maija Vilkkumaan, Juha Tapion ja Vesa-Matti Loirin levyt, jotka kaikki novat ponkaisseet myyntilistojen keulille heti ilmestyessään. Tätä kirjoitettaessa Vesku pitää ykköstilaa jo kolmatta viikkoa hallussaan, vaikka niskaan hengittävät nuorisolevyt Idolsista Apulantaan. Maija möi juuri kultaa ja Juha ja Vesku pokkaavat tuota pikaa platinaa. Kaikkia näitä yhdistää yksi asia: hikipisaroita säästämätön punnerrus levytettävän materiaalin kanssa. Maija ja Juha jaksoivat kulkea uusien laulujensa via dolorosan, Veskun säveltäjät ja sanoittajat ovat paininsa painineet jo aiemmin, laulujen valitsijat ja solisti viime kesänä. 

Niin ikään Johanna Kurkela on saanut äänensä kuuluviin samoin eväin. "Johanna Kurkelaa halutaan nyt kaikkialle" otsikoi Helsingin Sanomat isossa jutussaan Johannasta lokakuussa Kauriinsilmät-albumin ilmestymisen aikoihin.

Ja lisää on tulossa. Ensi vuonna helmikuun 11. päivä ilmestyy levy, josta on helppo jo nyt povata merkkitapausta. Eräskin tunnettu rock-trio on viettänyt hiljaiseloa jo tovin, mutta yhtyeen runoniekka ei. Vaivaa on taas nähty ja se kuuluu. Pikku vinkki: älä missaa tätä levyä. Äläkä sen kolmea esitystä Helsingin Aleksanterin teatterissa 26.-28.2.2009. Lippuja myydään jo. Ja homman nimi on: Elämä on juhla.

Kustantamo Kaiku Songs on myös touhunnut ulkomaita myöten: Belgradissa mentiin Kaiku Songsin kustantamalla laululla Missä miehet ratsastaa aina Eurovision laulukilpailujen loppukilpailuun ja kunniakkaalle 22 sijalle 44 maan porukasta. Siis suomen kielellä! Niinikään merkittäviä sopimuksia on tehty: mm. Jarkko Ahola ja Esa Nieminen kirjoittavat seuraavat vuodet kaikki laulunsa Kaiku Songs -kirjoittajina. Vuoden ahkeruuspalkinnon jakavat niin ikään sopimuskirjoittajat Eppu Ainesmaa ja Tommi Kalenius. Parivaljakko on vuoden aikana kirjoittanut nelisenkymmentä laulua, joita ovat jo ehtineet levyttää mm. Simo Silmu ja Annika Eklund. Vuosi 2009 on oleva kaksikon varsinainen esiinmarssivuosi. 

Ohjelmatoimisto Kaiku Agencyn vuosi on ollut myös nousujohteinen. Mukaan joukkoon on vastikään liittynyt Vesa Jämsen, joka tapahtumatuottajan roolinsa lisäksi alkaa vuoden 2009 alusta myös keikkamyyjän työt. Hän tulee aluksi keskittymään iskelmäartisteihin, kuten Tiina Räsäseen.

Yhteistyö levy-yhtiö Warner Music Finlandin ja musiikkikustantamo Warner/Chappellin kanssa on sujunut antoisasti ja kitkatta. Musiikkibisneksen jatkuvasti muuttuessa on hyvä, että pienet ja suuret hakevat tapoja, joilla molemmat hyötyvät toisistaan.

Innostus näkyy ja kuuluu Pohjoisrannan punaisissa huoneissa. Demoja kolahtelee postiluukusta kiihtyvään tahtiin ja yhteydenottoja suorastaan satelee. On mahtava havaita että meidät on nähty itse teossa. Vuoden takainen aloittajan hiljaisuus on vaihtunut sykkeeseen ja suihkintaan - päivittäiseen älämölöön toimistolla ja studioiden liepeillä. Musiikkia syntyy ihan siinä silmien alla. Siinä on suurin ero verrattuna omaan aiempaan työhöni isolla Warnerilla. Kivaa oli silloin, mutta kyllä tässä ajantaju katoaa vielä tehokkaammin.

Ja hyvä niin. Toimii.