Savun hälvenemistä odotellessa

 
 

Kirjoittanut: Pekka Ruuska

Parikymppisiään juhlinut Musiikki & Media -tapahtuma Tampereella on päättynyt. Olo on väsynyt mutta onnellinen. Olin paikalla perjantain ja lauantain, koko lailla ahnaasti ohjelmasta nauttien. Perjantai-ilta meni vähän pitkäksi, jota podin kohtuullisena synnintuntona lauantaiaamuna – vieläpä panelistin sohvalla istuen.

Mieleeni tulvahti lämmin ja kaunis muisto juhlivan tapahtuman ensimmäisestä kerrasta Helsingissä vuonna -89. Levy-yhtiön toimitusjohtaja Gugi Kokljuschkin kutsui tuoreen artistinsa, siis allekirjoittaneen, vieraakseen tapahtumaan esitelläkseen tuntematonta levylaulajaa alan ihmisille. Kaikki tarjosivat juotavaa. Vedin kitusiini kuuliaisesti kaiken, mitä eteen kannettiin: kuohuviiniä, olutta, snapseja, viiniä, gintoniceja. Edustamassa kun oltiin. Kaikki meni festivaalipaikalla hyvin. Häpeän hetken koin yksinäisyydessä myöhemmin. Jouduin nimittäin sukeltamaan bussista kesken kotimatkan Sörkän vankilan synkeälle pysäkille. Kyllä, laattahan se tulla tupsahti.

Kostea sosialiseeraaminen kuuluu oleellisena osana Musiikki & Median luonteeseen. Tuttuja tavataan, kuulumiset päivitetään. Jatkotapaamisia sovitaan ja uusia yhteisiä ideoita synnytetään yökerhon metelissä valkovenäläiset käsissä ja kädet kaulalla. Se on tärkeää.

Suuren yhtiön leivissä M&M tuntui joskus vanhan kelaukselta. Yrittäjänä tilanne on aivan toinen. Ei ole varaa pönäkkään itsetyytyväisyyteen. Missä tahansa keskustelussa voi olla uuden idean itu.

Tapahtuman substanssi, anti ammattilaiselle on myös huimasti noussut. Tästä saamme kiittää varmasti suomalaisen musiikin kansainvälistymistä sekä Musexia ja sen vetäjää, verkostoitumisen sisäistänyttä Pauliina Ahokasta. Tänä vuonna Tampereella koettujen Tom Silvermanin ja Terry McBriden kaltaisia vieraita kannattaa todella tulla kuntelemaan.

Vaihdoin kuulumiset myös tällä hetkellä maailman merkittävimmän musiikkitapahtumajärjestäjän, A&R Worldwiden perustajan Sat Bislan kanssa.

Los Angelesin Musexpo -tapahtumansa jo lähes kaikkiin maanosiin levittänyt energiapakkaus Sat kehui vuolaasti Musiikki & Mediaa, sen järjestelyjä, puitteita ja sisältöä. Ja Losin Musexpon pari kertaa kokeneena, kyllä Tampere ihan pärjääkin. Ei se Sunset Boulevard nyt niin paljon Hämeenkatua kummempi ole! Tampereen jälkeen Sat Bisla suuntasi vastaavaan tapahtumaan Dubaihin.

Ja sielläkin varmasti keskustellaan samasta pääaiheesta, mistä Tampereella, Losissa, Lontoossa, Sydneyssä ja missä ikinä musiikkiväki kokoontuu: mitä tälle musiikkihommalle on oikein tapahtumassa?

Nettwerk-manageri Terry McBride näki valoisan tulevaisuuden! Jonkin verran ristiriitaisenkin olon jättänyt intensiivinen esitys painotti uusien toimintamallien vääjäämättömyyttä ja vanhan ajattelun hylkäämisen tärkeyttä. “Context is king”, julisti McBride, ja sanoi että musiikki itsessään tulee yhä enemmän olevan vapaata ja vastikkeetonta ja sen omistaminen yhä tarpeettomampaa. Elanto tuottajille ja tekijöille on tuleva ympäristöstä, mistä sisältö haetaan kulloinkin tarvittavaan käyttöön, osuutena vääjäämättä kasvavista mainostuloista Googlen ja Facebookin tapaan. Monta muuta käytännön yksityiskohtaa auki jättänyt McBride antoi kuitenkin aikaraamin uuden valon ilmestymiselle: vajaat pari vuotta. Lohdullista.

Musiikkialan yrittäjänä näihin toivon profeettoihin haluaa tietysti uskoa. Sitäpaitsi kyllähän sen nyt sanoo ihan maalaisjärkikin. Kaikki menee sykleissä. Se mikä nousee tänään laskee huomenna ja päinvastoin. Digitaalinen murros ja nettiin syntynyt ilmaisuuden idea ravistelee kovalla kädellä todella monia toimialoja pornosta puhelinoperaattoreihin, musiikkiin ja sanomalehtiin. Vanhat rakenteet romahtavat uuden tieltä. Maailma ei ole valmis.

Tommy Boy Recordsin luoja ja New Yorkin New Music Seminarin järjestäjä Tom Silverman sanoi sen Tampereella kauniisti: "Tulevaisuuden musiikkibisnes on se hento vihreä verso, joka nousee palaneen metsän tuhkan seasta."