"Huonomminkin olisi voinut käydä" (Paavo Väyrynen, 2011)

 
 

Kirjoittanut: Pekka Ruuska

Neljäs Kaiku-vuosi vetelee viimeisiään, ja vaikka olen ollut täysin kelvoton tänä vuonna blogistina, ajattelin, että kyllä pieni elvistely on paikallaan kuitenkin. Meillä on nimittäin ollut hyvä vuosi täällä Kaiussa, vähän niin kuin joka saralla. 

Tiesimmehän jo alkuvuodesta, että tänä vuonna julkaisemme ensimmäiset omat albumimme, siis omien artistiemme levyt levymerkkimme Kaiku Recordingsin kautta. 

Ja sieltä ne tulivat. Huhtikuussa ilmestyi Samuli Putron Älä sammu aurinko ja syyskuun lopulla Juha Tapion Hyvä voittaa. Molemmat kiilasivat julkaisuviikoillaan albumilistan top viiteen, Juha jopa komeasti suoraan ykköseksi, ensimmäistä kertaa muuten, menestyksekkäällä levytysurallaan. Näitä kahta levyä on yhteensä myyty tällä haavaa yli 40 000 kappaletta. Ei paha.

Mahtava uutinen keväällä oli myös Johanna Kurkelan siirtyminen Kaiku Recordings -artistiksi. Hänen uusi albuminsa ilmestyy syyskuun lopulla 2012.

Kun pieni yhtiö saa vaalittavakseen Ison Artistin menestysuran jatkumisen, saattaa puntti tutista. Emme tunnusta. Olemme yrittäneet varailla äänen vapisematta kokonaisia sivuja iltapäivälehdistä mainoksille, ostella pokkana isoja radiokampanjoita ja muutenkin lyödä rumpua hienojen artistiemme äänitteiden puolesta. Ja jotenkin on tullut vaikutelma, että olemme onnistuneet. Kuulijat, fanit, ostajat, miten heitä nyt kutsuisi, ovat löytäneet vanhat suosikkinsa uuden yhtiön julkaiseminakin. Olemme huokaisset helpotuksesta.

Myös muilla saroilla olemme onnistuneet kuluneena vuonna. Yhteistyössä Warner Musicin kanssa toteutettu Erin-projekti on kantanut kaunista hedelmää. Vanha nainen hunningolla oli hitti isolla Hoolla. Kun ruotsinlaivan saavuttua Eteläsatamaan hilpeät rouvat laulavat taksijonossa, "otin harkitun riskin kun hairahdin", tiedämme, että osui ja upposi. 

Erinin menestys on ollut täältä katsottuna kustantamotoiminnan onnistuminen. Erin on Kaiku Songs -yksikkömme kirjoittaja, upea lauluntekijä, joka itse asiassa on vasta tarinansa alkumetreillä. Erinin kanssa valmisteltiin Hunningolla-levyä kolme vuotta. Tuona aikana entinen englanniksi kirjoittava naikkari päätti itse vaihtaa kielen suomeen ja ottaa homman haltuun. Ja kuinka hän sen tekikään! Sain olla pöydän toiselta puolelta seuraamassa ihanan liljan kukkaan puhkeamista.

Kaiku Songs -kirjoittajia ovat myös Reckless Love -yhtyeen Pepe ja Olli, kuten myös bändin tuottaja Ilkka Wirtanen. Tämä troikka kynäili niinikään yhden vuoden biiseistä, massiiviset soitot saaneen Hot-singlen Recklessin kakkoslevyltä Animal Attraction

Kävimme yhtyeen kanssa huhtikuussa Los Angelesissa kuvaamassa videoita ja vähän näyttäytymässä estradillakin. Sen tuloksena bändin ulkomaan valloitus sai potkua lisää. Siitä osoituksena oli managerilegenda Seppo Vesterisen ja bändin yhteistyön alkaminen loppusyksystä. Ensi vuodeksi on jo sovittu kaikenlaista...

Niin ikään Kaiku Songs -kirjoittaja on Tommi Kalenius, jonka hitti Vieläkö rakkaus kantaa pysyi itsepintaisesti radioaalloilla läpi koko vuoden.

Ohjelmatoimistomme Kaiku Agency kasvatti myyntiään "viisivuotissuunnitelman" mukaisesti ja myi lähes neljäsataa keikkaa, pienestä baarinnurkasta suuriin ja kiiltävin saleihin. Ahkerimmin liikehtivät Samuli Putro, Johanna Kurkela ja Erin. Ja hei, pääsinpä itsekin hienoihin saleihin, kun teimme Edu Kettusen kanssa kahden miehen konserttisalikiertueen parinkymmenen keikan verran. Ja kyllä oli mukavaa!

Loppuvuodesta studiomme HIP päätyi remonttiin. Vuosimallia 1992 ollut ykkösstudion tarkkaamo Otari-äänipöytineen koki akustikko Janne Riionheimon valvovan silmän alla uudestisyntymisen. Uudistuneen tarkkaamomme silmäterä on suoraan Oxfordista Pohjoisrantaan saapunut Solid State Logic AWS 948 -miksauspöytä, joka nostaa meidät aivan eturintamaan, mitä hienostuneeseen nappulankääntelyyn tulee. Uusi ässäsällä yhdistettynä vaikuttavaan outboard-arsenaaliimme antaa meille muikeat työkalut tulevaisuuden hittien viimeistelyyn.

Vuoden aikana löytyi myös hienoja uusia artisteja. Painaakaapa nyt mieleenne vaikka nimi Jurek. Alkuvuonna nimittäin pasahtaa. Kun tuntuu, että kaikki on jo tehty ja että kaikki kuulostaa samalta radiojöötiltä, tänne kävelee sisään hontelo nörtti, jonka sisällä soivat suuret sävelet. Tuskin maltan odottaa, että saan soittaa teille Jurekia. Ja siihen ei mene enää kauan...

Tässä syitä, miksi blogirihma on katkennut. On ollut niin paljon muuta, tärkeää tehtävää. Siis musiikkia.

Mutta pian uudistuville nettisivuillemme alan taas säännöllisesti kertoa, mitä me puuhaamme näiden lahjakkaiden ja sytyttävien ihmisten kanssa, täällä meren äärellä. Oma tukkani harvenee ja harmaantuu, mutta sydän läpättää yhä innokkaammin kaikelle uudelle upealle musiikille, jota ympärillä syntyy joka päivä.

Siksi olen päättänyt olla vastakin liittymättä tämän bisneksen itkijänaisiin, jotka marisevat menneen maailman katoamista. Ei tule mieleenkään. 

Haluan toivottaa kaikille teille hyvää ja rauhallista joulua koko Kaiku-possen puolesta. Ja uljasta uutta vuotta! 

Täällä on päätetty, että siitä tulee fantastinen!