Kauan eläköön musavideo!

Kirjoittanut: Pekka Ruuska

Viime viikko säädettiin Teräsbetonin musiikkivideota oikein miehissä ja urakalla. Ja otsikoihinkin päästiin. Torstaisessa tiedotustilaisuudessa oli draamaa ilmassa. Medialle uskalsimme näyttää vain minuutin videon alusta ja sittten alkoi selittely.

Homma meni näin: keskiviikkoiltapäivänä Teräsbetonin Missä miehet ratsastaa-musavideon ohjaaja Pete Veijalainen näytti meille videon raakaversion, jossa osaset alkoivat olla suunnilleen paikoillaan. Veijalainen oli viikkoja aikaisemmin esitellyt meille hurjan käsikirjoituksen, jossa metallisoturit seikkailevat historian eri aikakausissa ja päätyvät tulevaisuuteen.

Riemullisen Spinal Tap -henkinen käsikirjoitus oli hauskaa ja aika railakasta katsottavaa. Mutta nyt kun Teräsbetoni meni voittamaan euroviisukarsinnat, piti saman videon kestää myös eurooppalainen katse. Ja siinä töksähti. Videossa oli mm.kohta, jossa barbaaribändi tulee levy-yhtiöön ja ja rumpali kusaisee neukkarin kukkaruukkuun. Esimerkiksi tämä kohtaus ei jostain syystä tuntunut hyvältä idealta maamme edustusvideossa. Kun taas pojat-on-poikia -hengessä tuollainenhan on oikein mainio kainalaopieruläppä.

No,  viime sunnuntaiaamuna Belgradiin lähti Ylen edustajien mukana siistitty versio, jossa kuitenkin alkuperäistarina on seurattavissa.  Epäilen tosin, että kyllä joku Suomi-kuvan vaalija tuostakin vielä hermostuu, saammepa nähdä.

Täytynee kirjoittaa tulevaisuudessa erikseen musiikkivideoista ihan oma esityksensä. Niistä nimittäin juttua riittää. Musavideoiden teettäminen on riskipeliä karummasta päästä. Se on tämän työn hankalimpia alueita, jossa pettymys on usein seuranamme.

Teräsbetonin edustusvideon ohjannut Pete Veijalainen ei ole selliaisia tarjonnut, vaikka useampi raina on jo yhdessä tehty. Miehen kärsivällisyyttä ja työmoraalia sopii ihailla.

Tänään ilmestyy Teräsbetonin korskea levy Myrskyntuoja ja kohuvideokin pääsee kanaville.