Veskun platinapäivä

Kirjoittanut: Pekka Ruuska

Kirjoittelen tätä sunnuntaiaamuna 13. huhtikuuta. Tänään on tarkoitus iltapäivällä kokoontua levy-yhtiö- ja tekijäporukalla luovuttamaan Vesku Loirille kulta- ja platinalevyt viime marraskuussa ilmestyneestä albumista Inari.

Levyhän mennä huristeli jo kauan sitten ohi platinarajan, mutta kiireinen taiteilija ei ole ehtinyt kilistelemään maljoja kuin vasta nyt. Viime syksynä Vesku teki ensin loppuunmyydyn kiertueen Ivalo-Inari -levyjensä bändillä ja lauluilla ja sitten perään pitkän perinteisen joulukiertueensa, edelleenkin täysille saleille.

Sanoinkin hänelle alkukeväästä, että mahtaakohan mies itse enää edes ymmärtäää, kuinka erikoisasemassa hän suomalaisena taiteilijana on; levyntekoon raahataan melkeinpä väkisin kotisohvalta ja studio tuodaan artistin luo. Sitten mies hönkäisee levyllisen mikrofonin edessä, ja pian laulavat levykaupan ovet. Kultaa ja platinaa sataa. Ja kun konserttikiertueesta tulee tieto, käy suhina lippuluukuilla. Salit ovat täynnä.

Vesku tietää toki tilanteen ja on tottunut siihen. Mutta myös nöyrän kiitollinen.

Kun itse töikseen etsii kykyjä ja tähteyttä, on vavahduttavaa työskennellä miehen kanssa, joka on tuon kaiken elävä tihentymä. Sitä yrittäää purkaa osiin ja ymmärtää. Mistä se tulee, karisma? Mistä sisäinen hehku, joka saa laulun loistamaan?

Mutta kyllä taiteilijuuden ydin pitää salaisuutensa, Veskunkin kanssa jutellessa. Siinä se Uuno Turhapuro ja Nasse-setä vaan virnistelee ja sytyttää tupakan. Hänestä henkilökohtaisesti moinen kysymys ei ole mielenkiintoinen.

Ja siinähän se juttu onkin. Tosiille meistä on annetttu tehtäväksi tulkita tämän elämän yhteisiä kokemuksia lauluissa, kuvina, runoina. On onnellista, kun joku jaksaa tällä vaativalla tiellä niin pitkään kuin Vesa-Matti Loiri. Takana on reippaasti yli neljäkymmentä vuotta tämän kansan tuntojen tulkkina. Eikä loppua näy.

Samalla kun onnittelemme tänään Veskua, haastan tämän blogin lukijat osallistumaan Veskun Ivalo-Inari -trilogian viimeisen levyn laulujen ideointitalkoisiin.

Vesku heitti taannoin idean, että levy saisi nimekseen Kasari, ei 80-luvun, vaan Inarinjärven selän mukaan. Ja sitten hymy huulessa kelailimme, että miksei toisaalta myös levy voisi koostua ainoastaan 80-luvun suomirock -hiteistä uusina Veskun tulkintoina.

Jos sinulle tulee mieleen laulu, jonka pitäisi olla tuolla levyllä, lähetä minulle ehdotuksesi huhtikuun loppuun mennessä osoitteeseen pekka@kaikuentertainment.fi

Jos ehdotuksesi päätyy levylle, saat palkinnoksi signeerattuna koko trilogian!